9 stycznia 2015

Dieta niskocholesterolowa

Kiedy słyszę pytanie W jaki sposób schudłeś? zwykle odpowiadam, że to dzięki temu, że przestałem słodzić herbatę. Oczywiście to żart. Wszystko zawdzięczam zmianie nawyków żywieniowych u podstaw której leży dieta niskocholesterolowa. Bardzo ogólnie postaram się przybliżę ją w tym poście.

Dieta niskocholesterolowa pomogła mi zrzucić pierwsze 15 kg nadwagi. Moim zdaniem nie jest bardzo rygorystyczna i każdy kto jest odpowiednio zdeterminowany by schudnąć lub poprawić stan swojego zdrowia będzie w stanie ją stosować przez kilka miesięcy. Z czasem okaże się, że wejdzie nam to w nawyk.

Dieta niskocholesterolowa zakłada początkowo całkowite wyeliminowanie z jadłospisu:
- tłustych mięs i ich przetworów takich jak boczek, tłuste wędliny, kiełbasy, parówki, podroby, konserwy mięsne
- tłuszczu z drobiu, którego najwięcej jest w skórze i podrobach
- tłustego mleka i jego przetworów takich jak śmietana, sery żółte i topione, masło, lody
- wszelkich potraw smażonych, bez względu na to czy smażymy na maśle, smalcu, słoninie, oleju słonecznikowym, sojowym czy kukurydzianym, szczególnie istotne jest unikanie smażenia na margarynach twardych
- wszystkich fast-food’ów tj. frytek, hamburgerów, zapiekanek, hot-dogów- tłustych przekąsek tj. chipsów, prażynek, orzeszków w słodkich polewach, popcornu
- pieczywa białego
- słodyczy
- słodkich napojów typu cola, słodzonych soków i wód
- alkoholu.

Posiłki komponujemy m.in. z poniższych składników:

- chude mięso drobiowe, najlepiej z indyka oraz chude wędliny takie jak polędwica
- ryby bogate w kwasy omega-3 np. łosoś, makrela, tuńczyk
- niskotłuszczowe przetwory mleczne takie jak jogurt naturalny czy chudy biały ser
- jajka w ograniczonej ilości
- ciemne pieczywo pełnoziarniste
- płatki i otręby zbożowe
- warzywa i owoce
- orzechy, nasiona roślin strączkowych, słonecznika, dyni
- oliwa z oliwek
- kasze, ryż.

Staramy się przygotowywać posiłki samodzielnie. Unikamy jedzenia na mieście (potrawy te zazwyczaj naszpikowane są ulepszaczami smaku i dodatkami, których obecności nie jesteśmy świadomi). Nie jemy dań typu instant jak np. zupki chińskie. Ograniczamy spożycie soli do minimum.


Przygotowujemy potrawy na parze, gotujemy, dusimy ewentualnie przyrządzamy na grillu lub ruszcie z minimalną ilością tłuszczy. Unikamy smażenia czyli podgrzewania tłuszczy do bardzo wysokich temperatur, ponieważ wtedy większość z nich ulega utlenianiu w wyniku czego powstają szkodliwe dla nas związki chemiczne.


Słodycze to na ogól mieszanina cukrów, cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeżeli ciężko nam bez nich żyć raz na jakiś czas zjedzmy domowy wypiek.


Kasze, otręby, warzywa i owoce to źródło naturalnego błonnika, który jak miotełka wymiata z naszego przewodu pokarmowego wszelkie złogi. Dodatkowo błonnik wywołuje uczucie sytości, dzięki czemu zjadamy mniejsze porcje. O dobroczynnym działaniu świeżych warzyw i owoców, które są bombami witaminowymi nie będę pisał bo to oczywiste.


Rezygnując ze słodzenia herbaty i kawy odkryjemy wreszcie ich smak. Zaprzyjaźniamy się z zieloną herbatą i pijemy dużo niegazowanej wody mineralnej. Od czasu do czasu pozwalamy sobie na lampkę wytrawnego wina.


Dieta niskocholesterolowa, moim zdaniem, to podstawa zdrowego stylu odżywiania się, który w połączeniu z aktywnością fizyczną to nic innego jak zdrowy styl życia.


Ten wpis nie wyczerpuje tematu diety niskocholesterolowej i należy potraktować go jedynie jako wskazówkę. Chciałbym tylko przekonać wszystkich zainteresowanych, że warto o tym poczytać i przetestować na sobie.

2 komentarze:

  1. Myślę, że największym plusem jest samopoczucie na zdrowym stylu żywienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawda, ale koniecznie trzeba spróbować, żeby się przekonać :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...